В  Брюксел продължава срещата на върха на 27-те страни членки.

...
В  Брюксел продължава срещата на върха на 27-те страни членки.
Коментари Харесай

Продължава срещата на върха на ЕС. Лидерите призоваха за „хуманитарни коридори и паузи“ в Газа

В  Брюксел продължава срещата на върха на 27-те страни членки. В четвъртък европейските водачи одобриха заключителна декларация за обстановката в Близкия Изток, в която приканват за „ филантропични паузи “ в Ивицата Газа.

Лидерите на Европейския съюз показаха в края на първия ден от срещата си на върха в Брюксел своето безпокойствие за филантропичната обстановка в линията Газа. Те приканиха за използване на филантропични паузи и за отваряне на коридори за доставка на филантропична помощ, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Европейският съвет показва мощната си паника във връзка с утежняването на филантропичната обстановка в Газа и упорства за непрекъснат, бърз, безвреден и невъзпрепятстван филантропичен достъп… с цел да помогне на нуждаещите се с всички нужни средства, включително с филантропични коридори и с паузи за облекчаване на филантропичните потребности “, се споделя в текста.

В него не е конкретизирано тъкмо какво значат тези „ паузи “, отбелязва Франс прес.

В декларация от 19 точки, призната след 5 часа диалози, 27-те акцентират, че Европейски Съюз е благосклонно надъхан към организирането на интернационална конференция за мир, която да се състои скоро. Държавните глави и държавните ръководители на страните членки показаха поддръжка за „ правото на Израел да се отбранява, според интернационалното филантропично право “. Те повториха апела си към „ Хамас “ да освободи неотложно всички заложници.

Нападението, осъществено от „ Хамас “ в Израел на 7 октомври и ответните удари на израелската войска в линията Газа, лишиха до момента живота на 1400 души в Израел съгласно израелските управляващи и на над 6500 души на палестинската територия съгласно палестинската ислямистка формация, основно цивилни и от двете страни.
На срещата водачите не реализираха единодушие за преразглеждане на бюджета на Европейски Съюз
По този мотив ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи:

„ Имаме обща цел и упоритост и това е да реализираме единодушие до края на годината. Това е амбициозна цел, тъй като ние не подценяваме какъв брой е мъчно това – решението и дебатът са сложни, само че има обща воля и политическа цел да се направи всичко допустимо това съглашение да стане факт до края на годината “.

Засега главен препъникамък в бюджета е военната помощта от 50 милиарда евро за Украйна. Освен това, не е ясно по какъв метод ще бъдат обезпечени спомагателните средства в него, като един от разновидностите е посредством нарастване на националните вноски.

Днес водачите ще разискват обстановката в Украйна, миграцията и стопанската система.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР